Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių paskelbimo ir įrašymo į Sąvadą iškilmės

2023 m. gegužės 15 d. — 2023 m. gegužės 15 d.

Gegužės 15 d. 16 val. Vilniaus rotušėje vyks 2022 m. patvirtintų Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių įrašymo į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą iškilmės.

Šventėje bus pristatomos šešios Sąvado vertybės ir viena nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo veikla: Mažosios Lietuvos muzikavimo tradicija, skiedrinės stogdengystės tradicija, balanų, statinių (štankietų) skaldymo tradicija, Kalvarijos krašto dainavimo tradicija Brukų kaime, Šyvio šokdinimo tradicija Gražiškiuose, Velykų antrosios dienos prausimas Užupės kaime ir Lietuvininkų (šišioniškių) tarmės gaivinimas: mokyklėlė bei kitos veiklos. Bus teikiami sertifikatai paraiškų teikėjams bei vertybių saugotojams.

Nuo 2017 m. kuriamas ir plėtojamas nacionalinis Sąvadas yra reikšmingo Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos (Sąvado valdytojos), Lietuvos nacionalinio kultūros centro (Sąvado tvarkytojo), šalies kultūros, mokslo įstaigų, savivaldybių, nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių pastangų rezultatas – iš viso į jį įrašytos jau 55 vertybės. Šalies institucijų ir tradicijų saugotojų nuveikti darbai prisideda prie augančio nematerialaus kultūros paveldo suvokimo, skatina pagarbą kultūrų įvairovei, žmogaus kūrybingumui ir plečia akiratį.

Iškilmes ves Ignas Krupavičius, koncertuos grupė „Atalyja“. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas portale „LRT.lt“.

Iškilmių rengėjas – Lietuvos nacionalinis kultūros centras.

×