Sąvadas

Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado logotipas

Nematerialaus kultūros paveldo vertybių Sąvadas (toliau – Sąvadas) yra Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sisteminis sąrašas, pristatantis jų įvairovę, apibūdinantis ypatybes, raidą ir gyvybingumą, reikšmę visuomenei, nurodantis, kokia bendruomenė jį puoselėja ir praktikuoja, kokios priemonės taikomos dėl jos išsaugojimo, žinomumo didinimo. Vertybes nustato jas saugančios bendruomenės bei su jomis bendradarbiaujančios atitinkamos institucijos, nevyriausybinės organizacijos ar pavieniai asmenys ir teikia Sąvadui.

Sąvadas yra valstybės įsipareigojimo 2004 m. Lietuvai ratifikavus UNESCO nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo konvenciją išraiška ir šios tarptautinės organizacijos skelbiamų pasaulio nematerialaus kultūros paveldo sąrašų analogas. Jo duomenų valdytojos Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos pavedimu, nuo 2008 m. Sąvado duomenis tvarko ir kuria tam reikalingą sistemą Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Prie vystymo aktyviai prisideda įvairios šalies, savivaldybių institucijos, visuomeninės organizacijos, bendruomenės, etninės kultūros tyrinėtojai ir puoselėtojai.

Sąvado tikslai yra:

• užtikrinti nematerialaus kultūros paveldo vertybių nustatymą ir išsaugojimą;
  • sudaryti sąlygas vertybių perimamumui, tęstinumui ir sklaidai;
  • rinkti, kaupti, sisteminti, saugoti ir teikti fiziniams ir juridiniams asmenims duomenis apie Lietuvoje išlikusias vertybes;
  • sukurti vertybių tekstinių, vaizdo bei garso duomenų šaltinį (informacinę sistemą);
  • sudaryti galimybes Sąvadu naudotis visoms suinteresuotoms grupėms (valstybinėms valdymo institucijoms, mokslo ir studijų institucijoms bei švietimo įstaigoms, nevyriausybinėms organizacijoms ir asmenims);
  • skleisti informaciją apie vertybes šalies ir tarptautiniu mastu.

Maloniai kviečiame teikti duomenis apie nematerialaus kultūros paveldo vertybes, svarbias Jūsų krašto bendruomenėms, žmonių grupėms, vertybes puoselėjantiems, skleidžiantiems ir perduodantiems asmenims.

×