Skamba skamba kankliai

2023 m. gegužės 25 d. — 2023 m. gegužės 28 d.

50-asis tarptautinis folkloro festivalis

Šių metų tarptautinio festivalio „Skamba skamba kankliai“, vyksiančio gegužės 25–28 dienomis, programa – turtinga lietuvių ir užsienio folkloro ansamblių dainomis, ritmais ir melodijomis, tarmių įvairove, regionams būdingu muzikavimu, tradicinių amatų ir dirbtuvių įvairove, leis kiekvienam prisiliesti, atrasti, pažinti, įsilieti ir prisidėti prie lietuvių tradicijų ir bendruomenės puoselėjimo jau 50-ąjį festivalio pavasarį.

Šių metų „Skamba skamba kanklių programoje – festivalio dalyvių ir žiūrovų pamėgti renginiai, be kurių svarbiausia folkloro šventė Lietuvoje jau neįsivaizduojama festivalio atlikėjų ir dalyvių. Galingai nuskambės Pasidainavimų vakaras, maloniais susitikimais džiugins Lietuvos folkloro ansamblių koncertai „Slauna mūsų giminėlė“ ir „Skambantis senamiestis“, sūkuriuos autentiškų sutartinių sąskambių gūsiai „Sutartinių takas“ ir „Vilnius mūsų tėvyna“. Ištvermingiausiųjų lauks smarkūs „Naktišokiai“, o margas, spalvingas, turiningas etninės kultūros vakarėlis „Naktinės dūzgės“ švęsti etninę kultūrą kvies fizikos dėsnių buveinėje – Energetikos ir technikos muziejuje. Čia pat ramesnės erdvės išsiilgusius, kviesime į jaukius pokalbius apie etninę kultūrą, pasidainavimus, o kruopščiausius – į amatų mokymus.

Kultūrų draugystė tarp šalių yra etninės kultūros puoselėjimo kelias, leidžiantis pažinti ir prisiliesti prie kitų šalių folklore glūdinčio savitumo ir autentikos. Festivalis, kuris dažnam asocijuojasi su lietuvių tradicinės muzikos ir papročių palaikymų šiandien, jungia ir kitų šalių folklorų ansamblius bei grupes.

„Skamba skamba kankliai“ festivalio metu kviesime į užsienio šalių koncertus, kurių metų svečiai užkurs vakarones ar pakvies į autentiškus tradicinius savo šalių pasidainavimus. Tradicinės muzikos iš svetur entuziastus džiugins: „Amer-Imeri“ folkloro grupė iš Sakartvelo, „Korinda“ iš Vengrijos, „Vilce“ iš Ukrainos, „Skandinieki“ iš Latvijos. Jubiliejinis festivalis kartu su vilniečiais švęs ir Vilniaus 700 metų jubiliejų, kviesdamas į „Daugiatautis Vilnius“ – kuriame pasirodys lietuvių ir tautinių bendruomenių – lenkų, ukrainiečių, totorių, žydų – kolektyvai. Šeštadienio popietę Šv. Kotrynos bažnyčios skliautuose skambės kanklių muzika. Unikalią atmosferą kurs atlikėjai, pristatantys skirtingas kankliavimo tradicijas iš Lietuvos regionų ir kaimyninių šalių koncerte „Aisūs kunklaliai“. „Dzūkodelika“ stebins Senosios Dzūkijos tradicijų įkvėpta Roko Kašėtos „dzūkodelika“ kartu su atlikėjo mėgstamomis tradicinėmis dzūkų dainomis. Kaip ir kasmet Bernardinų sode vyks kasmetinė tautodailininkų, liaudies meistrų ir kulinarinio paveldo atstovų mugė „Darbas meistrą giria“, kurios metu amatininkai ne tik prekiaus, bet ir festivalio lankytojus kvies į atviras kūrybines dirbtuves, kuriose dalinsis per ilgą laiką sukaupta patirtimi, savo amato paslaptimis ir subtilybėmis.

Žiedimas kojomis sukamu ratilu, kalvystės amato demonstracija, indų žiedimas staklėmis, vytinės juostos, mezgimas kauline adata, švilpynių lipdymas, delmonų puošyba, medžio raižiniai, šiaudinio sodo rišimas, rinktinių juostų audimas ant rėmo – šios ir kitos dirbtuvės lauks tėvelių ir mažųjų nuo 7 metų Bernardinų sode „Amatų kieme“. Gegužės 27-osios vidudienį Bernardinų sode – vienintelė Vilniaus mieste vaikų folkloro šventė „Saulytė“, kurioje nuo 12 val. mažųjų ir jaunųjų folkloristų ansambliai pristatys savo koncertines programas, kvies kartu dainuoti, žaisti ir šokti. Artistus lydės ir žiūrovus dalyviais vers Stebuklingo pasakų miško šalia Žaliosios vaikų kūdros gyventojai – Musmirytė ir Niurzga!

Nuo 1973 metų vykstantis tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ – vienas iš nedaugelio Europoje vykstančių autentiškos etninės muzikos festivalių. Šis etninės kultūros renginys kasmet suburia gausią, stiprių saitų surištą bendruomenę ir yra reikšminga kultūrinio pažinimo bei saviraiškos erdvė. Sovietmečiu „Skamba skamba kankliai“ tapo galinga aksomine jėga, atgniaužusia okupacinį kumštį ir davusia stiprų impulsą Dainuojančiai revoliucijai bei Lietuvos folkloro ansamblių judėjimui. 2018 metais tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ pripažintas unikaliu kultūros reiškiniu ir įtrauktas į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Detali festivalio renginių programa čia.

Vilniaus etninės kultūros centro informacija.