Tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“

Papročiai, apeigos, šventiniai renginiai

Nuo 1973 m. kasmet paskutinę gegužės savaitę vykstantis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ yra lietuvių etninei tradicijai itin reikšmingas kultūros reiškinys, kilęs iš augančio rezistencinio folkloro sąjūdžio ir jį skatinęs, stiprinęs tautinę savimonę, prisidėjęs prie autentiškos kaimo tradicijos išlikimo, jos užrašymo, gaivinimo, miestų folkloro ansamblių gausėjimo, etninės kultūros tyrimų plėtros, atvėręs visuomenei neblėstančias tautos kūrybos vertybes.

Metiniais folkloro atlaidais vadinamas festivalis telkia folkloro ansamblius, tradicines kapelas, kitus atlikėjus, visą tradicinę kultūrą branginančią bendruomenę. 4–6 dienas trunkantys renginiai (jų būna apie 40) suburia per 1,5 tūkst. atlikėjų – Vilniaus, Lietuvos etnografinių regionų, užsienio kolektyvų narių – ir per 20 tūkst. žiūrovų. Festivalio programą drauge su rengėjais kuria folkloro ansamblių vadovai, etninės kultūros tyrinėtojai, puoselėtojai. Festivalis išsaugo istoriškai susiklosčiusius renginius – jis neįsivaizduojamas be sutartinių, kitų folkloro žanrų, teminių koncertų, pasidainavimų, naktišokių ir pan., bet nuolat papildomas naujais sumanymais, jaunimą traukiančiais kūrybinio folkloro projektais, edukaciniais užsiėmimais. Kaskart rengiama tautodailininkų, amatų meistrų mugė. Festivalio spalvų ir garsų prisipildo visas Vilniaus senamiestis – Vilniaus universiteto, Teatro, muzikos ir kino muziejaus, kiti kiemai, aikštės, skverai, gatvės, bažnyčių skliautai, kamerinės ir reprezentacinės salės. Koncertuojama ir toliau: Druskininkuose, Trakuose, Trakų Vokėje, Širvintose, Ukmergėje.

Festivalis jo dalyviams – tai galimybė gilintis į etninę kultūrą, atskleisti jos aktualumą, tobulinti atlikimo įgūdžius. Žiūrovams šis itin demokratiškas ir atviras, visiems prieinamas renginys – sau artimas veiklas čia randa darželinukai ir jaunimas, senjorai ir šeimos su vaikais – padeda stiprinti ryšį su savo tauta, kultūra, žeme, valstybe, suteikia prasmingų, meniškai vertingų ar nuotaikingų patirčių, o dainuojant, šokant, žaidžiant drauge su festivalio atlikėjais – būti gyvos besitęsiančios paveldėtosios kultūros tėkmėje.

Teikėjas – Vilniaus etninės kultūros centras, 2018 m.

Saugotojai – Vilniaus etninės kultūros centras, Vilniaus miesto folkloro kolektyvai