Grybų šventė 2023

2023 m. rugsėjo 9 d. — 2023 m. rugsėjo 9 d.

Grybų šventė 2023

Rugsėjo 9 d. Varėnos rajone ūš kasmetinė dzūkų ir šilų krašto lankytojų pamilta Grybų šventė. Keletoje rajono vietų vyksiantys renginiai sukvies visus šilinių dzūkų grybavimo tradicijos entuziastus ir padovanos gausybę nepamirštamų įspūdžių.

Svečius iš Vilniaus į šventę veš „Dzūkiškai pasakojantis grybų traukinys“. Jo keleiviai klausysis dzūkiškų pasakojimų, ragaus dzūkiškų vaišių, dalyvaus grybų ir tarmiškų žodžių pažinimo konkursuose.

Tradiciškai šventės metu vyks XX-asis Lietuvos grybavimo čempionatas. Marcinkonyse prie Kastinio ežero susibūrusios grybautojų komandos nuo pat ryto rinkdamos grybus varžysis dėl Varėnos rajono savivaldybės mero taurės. Mažiau azartiškai nusiteikusius miškų mylėtojus grybų pasaulio žinovė Aurelija Plūkė kvies pasivaikščioti po mišką, Algirdas Juškevičius pamokys pasigaminti peiliuką grybavimui, o Romas Norkūnas pademonstruos balaninių kašelių pynimo amatą.

Senojoje Varėnoje klegės turgelis „Gamtos ritmu“. Jo lankytojai galės paragauti ir įsigyti vietos produktų, susitikti su gamintojais ir šventiškai pasistiprinti.

Visą dieną vyks šventės renginių maratonas Varėnoje. Nuo 10 val. Legendų ir padavimų parke veiks Varėnos krašto tautodailininkų, amatininkų, ūkininkų, bitininkų ir grybininkų mugė, vyks bendruomenių programa „Griekas dzūkų nemylėc!“. Šventę vaininkuos koncertas, kuriame pasirodys Varėnos krašto atlikėjai ir Lietuvos scenos žvaigždės.

Išsami šventės programa – Varėnos kultūros centro interneto svetainėje ir Facebook paskyroje.

Varėnos kultūros centro informacija.