Dzūkų godos

2023 m. balandžio 12 d. — 2023 m. balandžio 14 d.

Dzūkų godos

Festivalis „Dzūkų godos“ per savo gyvavimo metus praėjo įvairius etapus. Pirmieji festivaliai vyko Alytaus, Lazdijų ir Varėnos rajonuose, kuriuose dalyvavo ne tik folkloro, bet ir vokaliniai, tautinių šokių ir kiti Alytaus apskrities kolektyvai. Vėliau festivalis apsistojo Varėnos rajone ir sutelkė dėmesį išskirtinai į folkloro žanrą. Lietuvos Respublikos Seimui 2023 m. paskelbus Dzūkijos metais, šiųmetis festivalis „Dzūkų godos“ skiriamas dzūkų smuikavimo tradicijai, kuri svarbi ir aktuali Dzūkijos regiono kultūriniam identitetui.

Smuikas buvo vienas svarbiausių dzūkų šeimos, kalendorinių švenčių, darbo ir jaunimo papročių muzikos instrumentų. Skirtingai nei kituose regionuose, dzūkų smuikininkai dažniausiai griežia solo, jų stilius meistriškas, ekspresyvus, tempas greitesnis, melodijos gausiai puošiamos. XX a. pabaigoje tradicija ėmė sparčiai nykti ir keistis, dzūkų smuikininkų žymiai sumažėjo. Dabar Lazdijų, Punsko, Varėnos, Alytaus, Druskininkų ir Birštono kraštuose smuikuoja apie dešimt vyresnės kartos pavienių muzikantų, tradicinių kapelų griežikai, dzūkiško smuikavimo tradiciją perima Vilniaus ir Kauno smuikininkai. Dzūkų smuikavimo tradicija 2021 m. buvo įtraukta į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo sąvadą kaip archajiškais bruožais pasižyminti vertybė, apimanti ne tik muzikavimą, bet ir instrumentų gamybą, muzikantų tarpusavio ryšį bei kultūrinę tapatybę.

2023 M. FOLKLORO FESTIVALIO „DZŪKŲ GODOS“ PROGRAMA

Balandžio 12 d.

Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėse, J. Basanavičiaus g. 17.

18.00 val. Dzūkijos regiono pasakotojų konkursas „SKRIPKEŁĖS PORINIMAI“. Koncertuos Lazdijų kultūros centro tradicinė kapela „Dziedukai“ (vad. Romas Mazėtis).

Konkurso nuostatai ir dalyvio anketa – Varėnos kultūros centro svetainėje.

Balandžio 13 d.

Varėnos kultūros centre, J. Basanavičiaus g. 2.

10.00 val. Konferencija „DZŪKŲ SMUIKAVIMO TRADICIJOS YPATUMAI“

10.00–10.10 Konferencijos atidarymas.
10.10–10.50 Doc. dr. Gaila Kirdienė „Varėnos krašto smuikavimo stiliaus ypatybės“.
10.50–11.30 Evaldas Vyčinas. „Dzūkų smuikininkų fiksavimas kompleksinėse ekspedicijose 1970-1971 m.“
11.30–12.00 Kavos pertraukėlė.
12.00–12.40 Prof. dr. Rytis Ambrazevičius „Darna dzūkų smuikavimo tradicijoje: akustiniai tyrimai“
12.40–13.20 Ingrida Neverdauskienė „Dzūkų smuikavimo tradicijos puoselėjimo galimybės Lazdijų krašte“

Registracija vyksta iki balandžio 10 d.

Balandžio 14 d.

18.00 val. Baigiamasis festivalio koncertas „GRIEŽK, SKRIPKELA“

Dalyvauja Birštono kultūros centro folkloro ansamblis „Raskila“ (vad. Roma Ruočkienė), Kaišiadorių kultūros centro jaunimo folkloro ansamblis „Žilvita“ (vad. Laima Morkūnienė), Vilniaus mokytojų namų folkloro ansamblis „Srauna“ (vad. Toma Grašytė-Jegelevičienė), Alytaus kultūros centro folkloro ansamblis „Žvangucis“ (vad. Jūratė Fedaravičienė), Vilniaus folkloro grupė „Griežikai“ (vad. Gaila Kirdienė).

21.00 val. ATVELYKIO NAKTIŠOKIAI

Varėnos kultūros centro informacija