Šv. Marijos Magdalenos atlaidai Veiviržėnuose

Papročiai, apeigos, šventiniai renginiai

Šv. Marijos Magdalenos atlaidai Lietuvoje nėra itin populiarūs. Žinomos keturios bažnyčios, turinčios šios šventosios titulą, tačiau minėti atlaidai švenčiami ir kitose parapijose, nesiejant jų su tikruoju bažnyčios titulu. Taip vyksta gilias katalikiško pamaldumo tradicijas puoselėjančioje Veiviržėnų Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijoje. Šv. Marijos Magdalenos atlaidai Veiviržėnuose pagal Romos katalikų bažnyčios apeigyną ir vietines tradicijas švenčiami nuo 1785 m.

Klaipėdos rajono savivaldybės miestelio gyventojai ilgametes savo šeimų ir giminių tradicijas prisimena ir liturginę bažnyčios šventę rengia artimiausią liepos 22 dienai sekmadienį. Atlaidams pradedama ruoštis iš anksto – likus savaitei iki šventės: kruopščiai išvaloma bažnyčia, sutvarkomas šventorius, gėlių kompozicijomis papuošiami bažnyčios altoriai, parapijos bendruomenės nupintais vainikais – bažnyčios presbiterija, šv. Marijos Magdalenos paveikslas.

Atlaidų dieną šv. Mišioms vadovauja kviestinis kunigas, jų pradžioje tradiciškai giedama kantičkinė giesmė „Marija Magdalena, kai Jėzaus ieškojo“. Šventinių Mišių kulminacija – iškilminga procesija Veiviržėnų miestelio gatvėmis, suburianti visų amžiaus grupių tikinčiuosius – nuo vaikų iki senelių. Po bažnytinių iškilmių tikintieji renkasi prie istorinio klebonijos pastato, kur vyksta šventinė programa – jomarkas, koncertas, kitos kultūrinės veiklos.

Daugumai Veiviržėnų gyventojų Šv. Marijos Magdalenos atlaidai siejasi su šeimos ir giminės susitikimų laiku. Kaip vietos tapatybės elementas, ši tradicija apima miestelio bendruomenės religinį, istorinį ir kultūrinį paveldą, brandina vietos bendruomenės tapatumą.

Teikėjas ir saugotojas - Veiviržėnų Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos bendruomenė

×