Šukionių kaimo Mojavos (Gegužinės pamaldos)

Papročiai, apeigos, šventiniai renginiai

Mojavos – kasdienės gegužės mėnesio pamaldos Švč. Mergelės Marijos garbei, bendruomeninė tradicija, Lietuvoje paplitusi 1898 m. Vadovaujamasi kunigo Antano Baranausko suvienodinta pamaldų liturgija, jos eiga, giedamos nustatytos giesmės. Seniau kiekviename Lietuvos kaime būdavo namai, kuriuose giedoti gegužinių giesmių rinkadavosi kaimynai, tačiau dabar tokia liaudiško pamaldumo forma įvairiose Lietuvos vietovėse praktikuojama bažnyčiose ir daug rečiau namuose.

Šukionyse, vienintelėje Biržų rajono gyvenvietėje, daugiau kaip 115 metų mojavojimas namuose yra palaikomas ir šiomis dienomis praktikuojamas išskirtinai pačių kaimo žmonių. Religingos šeimos išsaugojo tradicijos integralumą ir svarbiausius gegužinių pamaldų elementus – altorėlio puošimą gyvų gėlių girliandomis, skaitinių, litanijų skaitymą, maldų, šlovinimo giesmių giedojimą, pasibuvimą su dainomis, vaišėmis, varduvininkų sveikinimu.

Pamaldoms kaimo gyventojo troboje ruošiamasi iš anksto – šeimininkai „pataiso“ altorėlį su Šv. Marijos paveikslu, primerkia beržo šakelių ir gėlių, pastato šventintų žvakių, pasirūpina suolais susėsti, nupjauna žolę, apsitvarko namus. Sutartu laiku, dažniausiai vakare po ūkio ir namų ruošos darbų, susirenka kaimynai – 16–30 asmenų, daugiausia moterys, keli vyrai, vaikai. Pamaldose, kurioms vadovauja bendruomenės narė, patyrusi gegužinių pamaldų vedėja, dalyvauja keturių kartų tikintieji – kartu jie meldžiasi, gieda giesmes Švč. Mergelės Marijos garbei, tikėdamiesi malonės ir užtarimo. Greta giedotojų – vaikai, anūkai, kurie nuo mažens natūraliai išmoksta pagrindinių Švč. Mergelės Marijos garbinimo giesmių, įsisavina liturgijos eigą.

Gegužinių pamaldų tradicija stiprina Šukionių krašto gyventojų bendruomeniškumą, teikia emocinę gerovę, telkia gyventojus įvairioms socialinėms iniciatyvoms – organizuojamos talkos, sunkiai judančių žmonių pavežėjimas, spausdinami giesmynai. Sekti Šukionių bendruomenės pavyzdžiu, atgaivinti Mojavas raginamos ir kitos vietos bendruomenės.

Teikėjas - Biržų rajono Šukionių bendruomenė

Saugotojai - Alfonso ir Valės Bajoriūnų šeima, Šukionių bendruomenė