Senovinis stintelių ir seliavų gaudymas žiemą sukant bobas Mindūnų kaime ant Baltųjų Lakajų ežero

Senovinis stintelių ir seliavų gaudymas žiemą sukant bobas po ledu traukiamu tinklu Lietuvoje yra jau menkai žinomas, tačiau nuo XIX a. pabaigos, kiek pamena vietiniai, vis dar tebenaudojamas ant Baltųjų Lakajų ežero Mindūnų kaime, Molėtų rajone.

Ežero lede peikenomis iškertama eketė tinklui įleisti, nuo jos į dvi priešingas puses – dar apie 26–32 mažesnės eketės 20 m eglinėms kartims su pririštomis 100–200 m virvėmis po ledu stumti ir dar viena didelė tinklui su laimikiu ištraukti. Kartys su pririštomis virvėmis (kitas galas – prie tinklo sparnų) stumiamos po ledu, ištrauktų virvių galai rišami prie bobų, aplink jas 4 m ilgio kartimis sukamos virvės – traukiamas tinklas. Stintelės ir seliavos atplaukia į tinklo maišą motnią, kuri į paviršių iškeliama ištraukimo eketėje. Čia laimikis semtuvu iš mažų akių tinklo išsemiamas į dėžes.

Toks žvejybos būdas natūraliai taikomas nuo sausio vidurio iki kovo vidurio, kai ežero paviršius įšąla iki 25–40 cm. Tradiciją iš artimųjų perėmė ir puoselėja sertifikuotas tradicinės žieminės žūklės amato atstovas Albertas Kaminskas su jo apmokyta žvejų brigada.

Mindūnų ežerų žvejybos muziejus ir Mindūnų bendruomenė kasmet vasario antroje pusėje (ledas stipriausiai įšalęs ir oras būna žiemiškai geras) organizuoja Žiemos žūklės šventę. Į ją susirenka iki 1500 dalyvių, kad pamatytų ir susipažintų su tik šiame krašte išlikusiu 2013 m. sertifikuotu senuoju stintelių ir seliavų gaudymo būdu, skanauja žuvienės ir stebi žuvų rūkymo procesą.

Teikėjas – Molėtų krašto muziejus, 2017 m.

Saugotojas – Mindūnų bendruomenė