Lietuvos heraldikos tradicija

Papročiai, apeigos, šventiniai renginiai

Lietuvos heraldikos – valstybę, vietoves, asmenis, institucijas, korporacijas išskiriančių herbų kūrimo ir naudojimo taisyklių sistemos – tradicija mena XIV a., kai atsirado herbiniai Lietuvos valdovų, kunigaikščių ir kilmingųjų antspaudai, specifiniai lietuvių linijiniai herbiniai ženklai, formavosi valstybinė, žemių heraldika. Vėliau ši socialinės komunikacijos požiūriu svarbi tradicija išplito Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės visuomenėje, apimdama viešas ir privačias gyvenimo sritis.

Šiuo metu heraldinė praktika patiria renesansą. Specifine technika ir tam tikromis taisyklėmis pasižymintis heraldinis menas puoselėjamas specialų pasirengimą ir reikalingus įgūdžius turinčių mokslininkų bei menininkų. Esami ir naujai kuriami herbai, herbiniai ženklai naudojami kaip šeimą, giminę, bendruomenes, visą tautą vienijantis ženklas ir atlieka komunikacinę funkciją – įprasmina ir parodo valstybės, institucijų, šeimų istoriją ir statusą, puoselėjamas tradicijas, įamžina svarbių įvykių atminimą.

Herbiniuose ženkluose įprasmintos ir tarptautiniame bei nacionaliniame nematerialaus kultūros paveldo sąrašuose esančios vertybės. Patvirtintos heraldikos šventinimo ir pristatymo iškilmės skatina Lietuvos savivaldybių, regionų gyventojų bendruomeniškumą, stiprina tapatumo jausmą. Municipalinė heraldika atstovauja bendruomenėms ir valstybinių renginių metu: Lietuvos Respublikos Prezidentų inauguracijose, svarbių valstybės istorinių įvykių minėjimuose, Dainų šventėse ir kt.

Heraldikos tradicijos išsaugojimo procese svarbus etnografinių regionų, miestų, miestelių, kaimų bendruomenių vaidmuo – jos reiškia norą turėti savo herbus, heraldikos meno žinovams teikia užsakymus kurti ženklų projektus, kūrimo procese kartu su specialistais renkasi simbolius, tariasi dėl vizualinės išraiškos.

Lietuvos heraldikos tradicija plėtojama mokslininkų, heraldikos tyrinėtojų, personaline heraldika besirūpinančių asociacijų, aktyviai bendradarbiaujama su tarptautinėmis organizacijomis. Heraldikos pagrindai įtraukti į aukštųjų mokyklų studijų programas, apie valstybės, municipalinę ir asmenų heraldiką rengiami ir žiniasklaidoje viešinami straipsniai, reportažai.

Teikėjai ir saugotojai - Lietuvos heraldikos komisija, Lietuvos genealogijos ir heraldikos draugija, Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga, Lietuvos bajorų kraštų susivienijimas, Lietuvos savivaldybių asociacija

×