Lietuviškos pirties akademija

Pasaulėžiūra ir žinija

Pirčių lankymo tradicija, nuo seniausių laikų paplitusi visoje Lietuvos teritorijoje, nepriklausomybės pradžioje buvo atsidūrusi ties išnykimo riba. Jos atsigavimą ir išplitimą iš esmės lėmė Lietuviškos pirties akademijos prieš 20 metų pradėti rengti pirtininkų kursai, įvairios tradicinės pirties entuziastų vykdomos visuomeninės iniciatyvos. Per gana trumpą laiką pagausėjo formalių ir neformalių tradicinės pirties bendruomenių, populiarinančių šeimyninį ir bendruomeninį, apeiginį, proginį ir kt. pirties lankymą, sparčiai pradėtos statyti tokiam maudymuisi tinkamos pirtys. Pasikeitė ir išaugo pirtininko vaidmuo – dabar jis ne tik pirties kūrentojas ar prižiūrėtojas, bet ir žmogus, mokantis paruošti pirties reikmenis, atlikti tradicines pirties procedūras, pasirūpinti pirties dalyvių saugumu, dalytis savo žiniomis ir įtraukti į šią veiklą naujų žmonių.

Lietuviškos pirties akademijos organizuoti teoriniai ir praktiniai mokymai davė impulsą tradicijos tyrinėjimui, jos praktikų kūrybiniam augimui, tradicijos perdavimui bendruomenėse. Akademijos veikla nuo keliolikos edukacinių seminarų per metus išsiplėtojo iki tarpdisciplininės neformaliojo ugdymo sistemos, siūlančios įvairaus pobūdžio ir lygio mokymus – įvadinius edukacinius seminarus, „Šeimos pirtininko“ mokymus norintiesiems tradiciją praktikuoti artimųjų rate, „Profesionalaus pirtininko“ kursą, baigiamą teoriniu bei praktiniu egzaminu.

Siekiantys profesionalumo supažindinami su pirties istorija, kultūra, tradicine etika, mokomi vanoti, atlikti individualias ir grupines procedūras, valdyti pirčių konstrukciją bei mikroklimatą, paruošti ir naudoti augalus, kitas natūralias pirties priemones. Laikomasi tradicinės lietuviškos pirties etikos, pagarbos žmogaus kūnui, krosniai, vandeniui, augalijai. Tęstinumui užtikrinti Lietuviškos pirties akademija sukūrė informacinę kursų sistemą, studijų duomenų bazę, leidžiančią skelbti aktualią informaciją apie veiklas, veikiančias pirtis, paslaugas, sekti jų vertinimus, taip pat tikrinti studentų žinias, stebėti pažangą.

Lietuviškos pirties akademijoje mokėsi apie 5000 studentų, išugdyta kelios dešimtys profesionalių pirties meistrų, kurie savo edukacinėmis ir praktinėmis bei naujai įkurtų bendruomenių vykdomomis veiklomis prisideda prie tradicijos tąsos, plėtros. Į Lietuvą mokytis lietuviškos pirties paslapčių atvykstama iš viso pasaulio. Lietuviškos pirties akademija yra vanojimo čempionatų pradininkė, tarptautinių renginių, pirties kultūros konferencijų Lietuvoje organizatorė, Tarptautinės pirties asociacijos (ISA) narė, organizuojanti lietuviškos pirties mokymus įvairiose Europos šalyse, Japonijoje, JAV.

Teikėjas - VšĮ Lietuviškos pirties akademija

×