Klojimo teatro tradicija Tautkaičių krašte

Atlikimo meno tradicijos

XIX a. pab. Lietuvos kaime užgimusi liaudiško vaidinimo – klojimo teatro – tradicija tebėra gyvybingas mėgėjų teatro reiškinys. Vienas ryškiausių šios tradicijos tęsėjų ir puoselėtojų yra Tautkaičių klojimo teatras „Gegnė“. Šis teatras atitinka visas žanro savybes – turi savo kluoną, vietinių neprofesionalių įvairaus amžiaus aktorių, stato nesudėtingo, aiškaus ir dinamiško veiksmo bei siužeto pjeses, kurių personažus nesunku suvaidinti, o žiūrovui lengva suprasti spektaklio turinį. Tautkaičių teatro tradicijos išskirtinumas – šeimų, giminių bendruomenė, kurioje iš kartos į kartą perduodami vaidinimo įgūdžiai, patirtis, bendravimo kultūra. „Gegnė“ yra pastačiusi per 50 vaidinimų, kuriuose per daugiau kaip 70 gyvavimo metų vaidino apie 100 aktorių, o dabartiniuose pastatymuose vaidmenis kuria teatro pradininkų anūkai, proanūkiai.

„Gegnės“ spektakliai – įvairių lietuvių autorių kūriniai, pjesės, pritaikytos kaimiškai teatro specifikai. Į vaidinimus įpinamos senosios dainos, muzika, šokiai, žaidimai, sakytinė tautosaka. Čia dažniausiai vaizduojamas XIX a. pab. – XX a. pr. paprastų kaimo žmonių gyvenimas, buitis, jausmai, vengiama su politika susijusių temų, smagiai interpretuojamos įvairios komiškos situacijos.

Teatro režisierė, artistai kartu su Tautkaičių bendruomenės nariais rūpinasi vaidinimų scenografija, Dženčialaukoje esančios sodybos ir kluono aplinka, per Žolines kasmet organizuoja gausaus žiūrovų būrio sulaukiančią Klojimo teatrų šventę. Tiek aktoriams vaidyba, tiek žiūrovui spektaklių stebėjimas teikia džiaugsmą, stiprina vietos ir teatro mėgėjų bendruomenę.

Teikėjai - Tautkaičių kaimo klojimo teatro draugija „Gegnė“, Marijampolės krašto ir Prezidento Kazio Griniaus muziejus

Saugotojai - Tautkaičių klojimo teatras „Gegnė“, Marijampolės savivaldybės Tautkaičių kaimo bendruomenė, Sasnavos seniūnijos gyventojai

×