FiDi – Fiziko diena

Papročiai, apeigos, šventiniai renginiai

Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentų šventė FiDi – Fiziko diena – pirmą kartą surengta 1969 m. pavasarį. Šventės idėja formavosi kaip aktyvaus jaunimo saviraiškos priemonė, laipsniškai tapusi fakulteto studentų aktyvumo ir kūrybiškumo mokykla, būdu burti alumnų ir fizikų bendruomenę, skatinti mentorystę. Iniciatoriai studentai norėjo savo šventės, prie kurios organizavimo, atsiribojus nuo tuomečių privalomų „globėjų“ – komjaunimo ir profsąjungų, galėtų prisidėti visi fakulteto bendruomenės nariai.

Studentų bendruomenei nuolat kintant, FiDi kasmet įgauna naujų meninės raiškos, techninių sprendimų, vadybos bruožų. Įvairus ir savaitę trunkančios šventės planas – humoro diena, mokslinė konferencija, įvairios parodos, leidžiamas laikraštis „Fidilas“. Pagrindiniai renginiai dažniausiai vyksta pirmą balandžio šeštadienį. Dieninėje dalyje fidistai demonstruoja visa, ką per metus sukonstravo – smagius arba fizikos dėsnius iliustruojančius įrenginius „Fizlendo“ atrakcionų parke. Vakarinė dalis skirta koncertui ir įvairioms netikėčiausioms pramogoms.

Vilniečiams bene matomiausias, vienu iš pavasario šauklių tapęs FiDi akcentas – didžiulio žalio dinozauro vedamos eitynės miesto gatvėmis. Procesiją grindžia mitas apie dinozaurą ir filologę. Žinia, ši istorija filologei baigėsi liūdnai – Dinas Zauras ją prarijo, todėl kiekvienais metais jis, dabar – jo sūnus Minas, rieda iš Fizikos fakulteto Saulėtekio alėjoje į Filologijos fakultetą Senamiestyje atgailauti.

FiDi renginiai ne tik buria universiteto bendruomenę, bet ir turi didelės edukacinės reikšmės: įsitraukti kviečiami moksleiviai ir pedagogai, kreipiamas dėmesys į visuotines aplinkosaugos problemas. Šventėje, be šeimininkų, dalyvauja kitų VU fakultetų studentai, kitų aukštųjų̨ mokyklų atstovai, miestelėnai ir svečiai. Į kasmetį sambūrį visada renkasi fakulteto alumnai, dažnai – su šeimomis, lydimi vaikų ir anūkų.

Teikėjas – Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Alumnio draugija, 2021 m.

Saugotojai – FiDi organizacinis komitetas, FiDi veteranai, Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentai

×