Arimo arkliais tradicijos gaivinimas Lazdijų krašte

Lazdijų krašte sėkmingai gaivinama gilias šaknis turinti, tačiau daugelyje Lietuvos vietų jau išnykusi arimo arkliais tradicija. Toks palyginti nederlingos dzūkų žemės dirbimo būdas praktikuojamas nedideliuose ūkiuose (jų yra apie 20), kurių savininkai įsigyja mažiau modernios technikos ir vis dar naudoja arklio traukiamus plūgus, bendradarbiauja su kitais tradicinį arimą praktikuojančiais ūkininkais.

Tradicijos gaivinimą ir artojų bendruomenės gausėjimą Lazdijų krašte lėmė nuo 2000 m. kasmet Veisiejuose vykstančios Pirmosios vagos šventės, kurių metu keliasdešimt įvairaus amžiaus vyrų, moterų, net jaunuolių iš Dzūkijos ir kitų Lietuvos regionų varžosi dėl geriausių artojų vardo ir vertingų prizų. Varžybos sugrąžino arimą arkliais į Lazdijų krašto gyventojų kasdienybę – artojai kasmet kruopščiai ruošiasi, treniruojasi praktiškai pritaikydami tradicinį arimo būdą dirbdami savo, kaimynų, bičiulių laukus. Įgūdžiai, technologija, įnagiai kai kuriose šeimose perduodami iš kartos į kartą. Laikomasi senovinių papročių – pirmoji vaga laukuose ariama po Jurginių, atšilus orams ir nugriaudėjus Perkūnui, kaip auką žemei, tikintis gero derliaus, apariant kelis margučius ar riekę duonos.

2023 m. rudenį vykusi pūdymo arimo talka tapo kelių kartų artojų, kaimynų ir bičiulių bendruomenės sueiga, skatinančia natūralioje aplinkoje dalytis patirtimi ir perduoti arimo arkliais tradiciją jaunajai kartai, neturintiems arklių ir padargų atgaivinti arimo įgūdžius. Rudeninio arimo talkos, kurias planuojama kasmet rengti vis kito ūkininko žemėje, stiprina bendruomenę, ugdo pagarbą darbui, žmogui ir pačiai tradicijai – arkliu ir plūgu suartas, apakėtas laukas apsėjamas rugiais, prie pietų stalo talkos iniciatoriui įteikiamas duonos kepalas, ąžuolo vainikais pagerbiami vyriausias ir jauniausias artojai.

Lazdijų krašto visuomenės palaikomos arimo arkliais tradicijos gaivinimas kelia ūkininkų artojų savivertę, skatina tvarų ir ekologišką žemės dirbimą, paremtą senomis Lazdijų krašto tradicijomis, etnokultūrine patirtimi, žmogaus bendryste su žirgu, arkliu.

Teikėjai - VšĮ Lazdijų kultūros centras, Lazdijų krašto artojų bendruomenė

×