Nematerialaus kultūros paveldo patirtys balandžio mėnesį

Spalvingomis verbų šakelėmis ir raibuliuojančiais margučių raštais pasipuošęs balandis kupinas pavasariško atgimimo bei šurmulio pripildytų nematerialaus kultūros paveldo patirčių. Jau mėnesio pradžioje mus džiugina gyvos bendruomenių išsaugotos velykinės tradicijos. Balandžio 2 d. – Verbų sekmadienį – sostinės gatvėse sulinguoja margosios Vilniaus krašto verbos. Netrukus Aukštaitijos ir kitų regionų parapijas žadins ir Velykų rytmetį skelbs būgnų gaudesys, o antros Velykų dienos rytmetį su paukščiais pakirdę Kėdainių rajono Užupės kaimo gyventojai muzikuodami lankys savo kaimynus, juos prausdami vandeniu ir linkėdami tvirtos sveikatos.

Nestigs ir nematerialaus kultūros paveldo vertybes pristatančių renginių. Ir toliau lankytojų lauks kovo pabaigoje duris atvėrusi Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kelkis, kelkis, jau Velykos!“. Ekspozicijos kūrėjai siekia atskleisti Velykų tradicijų gelmę ir gajumą bei parodyti, jog iš kartos į kartą perduodami senieji papročiai yra suprantami ir priimtini net ir sparčiai besikeičiančiame pasaulyje. Susipažinti su turtingais Velykų papročiais bei pasigrožėti parodoje eksponuojamų nematerialaus kultūros paveldo vertybe pripažintų Vilniaus krašto verbų kolekcija galite iki gegužės 2 d. užsukę į Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinį – Naująjį arsenalą.

Balandžio 1 d. vilniečius džiugino 55-oji FiDi – Fiziko diena. Tai didžiausia Lietuvoje studentų rengiama šventė, skirta akademinei bendruomenei ir visiems miesto gyventojams. Šiųmetėje šventėje tradiciškai šalia Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto veikė grandiozinis atrakcionų parkas Fizlendas, buvo organizuota Dino Zauro eisena Filologijos fakulteto link ir vakarinė dalis – performatyvus koncertas su teatro ir šviesų instaliacijų elementais.

Balandžio 5 ir 19 d. Vilniaus etninės kultūros centras kviečia dalyvauti Sutartinių vakaruose. Tai edukaciniai užsiėmimai, skirti norintiems praktiškai susipažinti su sutartinių giedojimo būdais, pajausti jų savitą grožį, patirti muzikinį sutarimą. Užsiėmimuose laukiami tiek jau turintys patirties, tiek dar tik norintys pažinti polifoninio giedojimo tradiciją.

Balandžio 12–14 d. Varėnoje vyksiantis folkloro festivalis „Dzūkų godos“ kvies susipažinti su dzūkų smuikavimo tradicija. Festivalio pradžią paskelbs Dzūkijos regiono pasakotojų konkursas „Skripkełės porinimai“, kurio metu atsiskleis dzūkų smuikininkų istorijos. Festivalio metu taip pat vyks konferencija, nagrinėsianti dzūkų smuikavimo tradicijos ypatumus ir perdavimo galimybes. Festivalio kulminacija taps baigiamasis koncertas „Griežk, skripkela“ ir smagūs Atvelykio naktišokiai.

Balandžio renginių puokštę vainikuos balandžio 21–23 d. Palangoje vyksiantis gamtos ir Jurginių papročių festivalis „Jurgi, paimk raktus!“. Pavasario žalumos, žemdirbių šventę minėti kvies iš visos Lietuvos į pajūrį sugužėję folkloro ansambliai, kurie šeštadienį dainomis ir instrumentų muzika skambančiose eitynėse keliaus į legendomis apipintą Birutės parką. Čia suskambės gražiausios pavasarinės dainos, sutartinės, įvairių liaudies muzikos instrumentų ulbėjimai, bus sukami rateliai. Jurginės – ir arkliaganių šventė, todėl kaip ir kasmet ją dabins grakštūs žirgai, vyks žirgų konkūrų varžybos Palangos Jurginių taurei laimėti. Vakare Birutės kalno papėdę nušvies misterija „Yr didis kalnas“, o per naktį ūš „Žirgapolkės“ naktišokiai. Sekmadienį ant Birutės kalno bus aukojamos Šv. Mišios, po jų šventės dalyvių lauks jurginėjimas prie rotondos – suneštinės kiaušinienės kepimas, žaidimai, muzika ir edukacijos.

Daugiau informacijos apie nematerialaus kultūros paveldo renginius ieškokite organizatorių svetainėse.

×