Birštone įvyko metinis Sąvado seminaras

2023 m. lapkričio 15–16 d. Birštone vyko metinis Lietuvos nacionalinio kultūros centro organizuojamas nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado specialistų seminaras „Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas: kūrimas ir plėtra“. Šiųmetis kvalifikacijos tobulinimo renginys skyrė daug dėmesio tradicijų perdavimo būdų gerųjų patirčių analizei ir taikymui, istorinės atminties aktualizavimui.

Seminaro metu Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado veiklos grupės narės Loreta Sungailienė ir Damilė Bagdonavičienė apžvelgė 2023 m. Sąvado veiklos rezultatus, problemas ir naujienas. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato Kultūros programų vadovė Milda Valančiauskienė pristatė iniciatyvas, dedikuotas Nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo konvencijos 20-mečiui paminėti. Kultūros Paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Tarptautinių ryšių ir paveldo sklaidos skyriaus vyr. specialistė Akvilė Jagminaitė-Markevičienė pristatė Europos paveldo dienų tikslus, veiklas ir perspektyvas.

Seminaro metu vyko ir nuotoliniai pranešimai – susitikimai su nematerialaus kultūros paveldo ekspertais kitose šalyse. Suomijos liaudies muzikos instituto direktorius Matti Hakamäki pristatė Kaustineno smuikavimo tradiciją ir su ja susijusias praktikas bei išraiškas. Latvijos nacionalinio kultūros centro nematerialaus kultūros paveldo ekspertė Gita Lancere papasakojo apie gyvųjų tradicijų išsaugojimo ir perdavimo praktiką Latvijoje.

Seminaro dalyvių taip pat laukė pasidalinimai gerosiomis vertybių išsaugojimo veiklų patirtimis. Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato atstovės Lina Žukauskienė ir Virginija Pugačiauskienė pasidalino įkvepiančiu dzūkių gėlių darželių fiksavimo pavyzdžiu. Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus vyr. specialistė (kultūrologė) Aldona Kuprelytė atskleidė, kaip parke saugomos medžio drožybos, kryždirbystės ir audimo tradicijos. Plačia paveldo išsaugojimo veiklų palete nustebino Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus vyr. specialistė Sigutė Mudinienė. Naujas tautodailininkų kartas auginantį konkursą „Sidabro vainikėlis“ pristatė Lietuvos nacionalinio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus tautodailės specialistė Asta Valiukevičienė. Instrumentinio muzikavimo tradicijų perdavimo ir mokymo meno mokykloje paslaptimis dalinosi Utenos meno mokyklos mokytoja Rima Garsonienė. Tauragės kultūros centro Skaudvilės skyriaus kultūrinių renginių organizatorė, meno kolektyvų vadovė Rasa Bartkuvienė pristatė muzikavimo bandonija Tauragės ir Skaudvilės krašte tradicijų perdavimo būdus. Šilutės Hugo Šojaus muziejaus direktorė Indrė Skablauskaitė džiugino šišioniškių tarmės grožiu bei papasakojo apie naujus tarmės puoselėtojus ugdančią lietuvininkų tarmės mokyklėlę. Galiausiai polėkiu ir aistra vietos paveldui užbūrė Lazdijų kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Ingrida Neverdauskienė, pristačiusi gerosios nematerialaus kultūros paveldo plėtojimo praktikos paraiškos teikimo patirtį bei atskleidusiai, kaip Lazdijų krašte gaivinamos arimo arkliais tradicijos.

Net ir intensyvioje seminaro programoje būta akimirkų atsikvėpti, pasidalinti rūpesčiais ir džiaugsmais su kolegomis. Pirmąjį seminaro vakarą dar labiau praturtino susitikimas su rašytoju, poetu, teatro ir kino režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu. Pasakodamas apie vaikų kūrybines stovyklas „Dominyko atostogos“ ir pristatęs jaunųjų kino kūrėjų filmų pavyzdžius, režisierius seminaro dalyviams atskleidė pribloškiančiai jautrų jaunosios kartos santykį su muzikiniu folkloru bei skaudžiomis Lietuvos istorijos temomis. Perdien įsisiūbavusią įspūdžių jūrą nuramino jaukus pavakarojimas su svečio ir seminaro dalyvių drauge dainuojamomis liaudies dainomis.

Viliamės, jog Birštone susibūrę vertybes saugančių bendruomenių atstovai ir nematerialaus kultūros paveldo specialistai išvyko praturtėję naujomis žiniomis ir pasisėmę įkvėpimo iš kolegų. Nuoširdžiai dėkojame visiems dalyvavusiems!

×