Baigiamasis LIVIND projekto dalyvių susitikimas Helsinkyje

LIVIND projektas

Gegužės 15-17 d. Lietuvos nacionalinio kultūros centro nematerialaus kultūros paveldo specialistės Loreta Sungailienė, Saulenė Pečiulytė ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos kultūros programų vadovė Milda Valančiauskienė dalyvavo Suomijos paveldo agentūros vykdomo projekto „LIVIND – kūrybinis ir gyvasis kultūros paveldas Šiaurės regione“ (2021–2024 m.) baigiamajame renginyje Helsinkyje. Tarptautinis projektas, skirtas bendradarbiavimo nematerialaus kultūros paveldo ir darnaus vystymosi srityje stiprinimui, įtraukė partnerius, ekspertus, nevyriausybines organizacijas iš visų Šiaurės šalių, įskaitant ir autonomines teritorijas, Baltijos šalių ir Lenkijos.

Susitikimo metu skirtingų šalių atstovai dalinosi patirtimi, dalyvavo diskusijose, pokalbiuose. Projekto partneriai prisiminė tarptautiniuose webinaruose analizuotus Darnaus vystymosi tikslus, gilino žinias apie gyvojo paveldo ir tvarumo santykį, dalinosi įvairius darnumo aspektus atspindinčiomis gerosiomis kultūros paveldo puoselėjimo praktikomis.  Pristatytos Lietuvos pilotinio projekto vykdymo, sklaidos ir nematerialaus kultūros paveldo tvarumo idėjų integravimo į valstybės bei savivaldybių etninės kultūros politikos strateginius dokumentus patirtys. 2022 m. įgyvendintas Lietuvos projektas „Varėnos grybų šventė tvarumo link“, skirtas Varėnos grybų šventės organizatoriams, dalyviams ir vietos bendruomenėms, pripažintas sėkmingiausiu pilotiniu projektu.

Baigiamojo renginio kultūrinėje programoje – pažintis su Helsinkio Pasila kvartalo gatvės menu, dalyvavimas tarpukario miesto kultūros edukacinėje programoje, Kalevala šventėje Nuuksio nacionaliniame parke, Gallen-Kallela muziejaus lankymas.

Lietuvos nacionalinis kultūros centras nuoširdžiai dėkoja Suomijos paveldo agentūrai / Finnish Heritage Agency, projekto koordinatorėms Leena Marsio, Elisa Kraatari už vertingas žinias, patirtis, paskatinimą tapti tvarumo idėjų skleidėjais savo šalyse. Ačiū Mildai Valančiauskienei už puikų atstovavimą Lietuvai ir patikimą partnerystę įgyvendinant idėjas, Varėnos kultūros centro ir Dzūkijos nacionalinio parko kolektyvams – už sėkmingai kartu įgyvendintą pilotinį projektą.

Filmas apie Lietuvos pilotinį projektą - https://www.youtube.com/watch?v=YVSRrk4INbA

×