Gintaro gaudymas Lietuvos pajūryje

Nuo senų laikų žmonės visaip bandė išgauti gintarą – kasė iš marių dugno, traukė nardydami ir kt. Tačiau pagrindinis būdas – gaudymas keseliais, arba graibštais – kaip buvo, taip ir liko. Gintaro sėmimas keseliais užfiksuotas XVII a. Prūsijos archyvuose saugomuose dokumentuose, graviūrose, tačiau manoma, jog amatas daug senesnis. Baltijos aukso žvejyba, jo rinkimas mūsų pajūryje laisvu ir visiems prieinamu užsiėmimu tapo tik
nuo XIX a., nes šimtmečius ši veikla buvo griežtai prižiūrima.

Gintaras gaudomas po audros, įbridus į jūrą netoli kranto ar kiek giliau, pačių gaudytojų pasigamintais įvairios formos ir dydžio įrankiais, kuriuos sudaro ilgas kotas ir prie jo pritvirtintas metalinis lankas su tinkliniu maišu. Kiek gintaro grynuolių pavyks sugauti, priklauso nuo daugelio dalykų: oro sąlygų, audrų kiekio ir stiprumo, vėjo, srovių, bangų aukščio ir krypties, gaudytojų žinių ir patirties. Geriausia, kad po audros nurimusios bangos eitų į krantą stumdama viena kitą, tuomet susidariusios srovės pakelia nuo dugno dumblius, pagaliukus, kerpes ir tokias sąnašas kartu su gintarais priplaka prie kranto. Gaudoma pavieniui arba keliese – su šeimos nariu ar bičiuliu: vienas dirba vandenyje graibštu, kitas tarp ištrauktos jūros augalijos ieško gintaro gabalų.

Pasakodami apie gintaro gaudymo amatą žvejai sako tam tikras paslaptis perduodantys tik šeimos nariams. Ir dabar Palangoje, Nidoje, Karklėje, kituose Klaipėdos r. vietovėse yra šeimų, kuriose gintaravimu užsiima kelios kartos. Sugautas gintaras apdirbamas pačių gaudytojų arba parduodamas supirkėjams.

Profesionalių gintarautojų Lietuvoje yra kelios dešimtys, kur kas daugiau mėgėjų, brendančių į bangas nereguliariai. Nors tai sunkus, varginantis, kartais ir pavojingas darbas, nuolat jį praktikuojantiems asmenims tai būdas papildomai užsidirbti, kitiems, vietiniams ir iš toliau atvykstantiems, – maloni pramoga, būdas gido vedamų ekskursijų Pajūrio regioniniame parke metu patirti gintaravimo subtilybių, išbandymų.

Teikėjas - Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcija

Saugotojai - Lietuvos pajūrio vietovėse gyvenantys gintaro gaudytojai, Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos ir Pajūrio regioninio parko darbuotojai

×