Meniu

Naujienos

Sąvadas / Naujienos

Kvietimas į seminarą

Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas 2018

Lapkričio 21–22 d. Lietuvos nacionalinis kultūros centras rengia metinį seminarą nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado specialistams. Seminaras vyks seminarų ir poilsio centre „Oro Dubingiai“ (Giraičių k. 8, Dubingių sen., Molėtų r.).
Seminaras skirtas aptarti aktualius su Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadu susijusius klausimus, nuveiktus darbus, kitų metų planus, 2018 m. pateiktas vertybių paraiškas, gerąsias kaimyninių šalių praktikas. Šio seminaro tema – gamtos ir kultūros sąveika nematerialiame pavelde.
Seminaro dalyvių registracija: goo.gl/kCPJA5.
Visi yra labai laukiami!

2018-10-24

Dzūkijos ir Suvalkijos seminaro dalyviai Prienų kultūros ir laisvalaikio centre

Balandžio 19, 25 ir 26 d. vyko regioniniai seminarai

Balandžio 19, 25 ir 26 d. Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado veiklos grupė susitiko su visų Lietuvos regionų sąvado specialistais ir vertybių saugotojų bendruomenių atstovais. Vyko Sąvado regioniniai seminarai, kuriuose aptarti nuveikti ir būsimi darbai.
Daug dėmesio skirta savivaldybių gerosiomis vertybių saugojimo patirtims, aptarti numatomi pasiūlymai savivaldybių ir nacionaliniams sąvadams, aiškintasi, kaip tinkamai pildyti ir teikti paraiškas.
Tačiau labiausiai džiugino tai, kokia Lietuva iš tikrųjų yra įvairi, kiek daug yra unikalių tradicijų ir jas puoselėjančių žmonių. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad Jiezno Lelijų gatvė iš tikrųjų kuo gražiausiai žydi – ir balčiausiais žiedais, ir dailiausiais trijų audėjų raštais; arba kad Margionyse po Vėlinių aštuonias dienas kapinaitėse deginami laužai, prie jų pabūti kartu, rimtyje pagerbti mirusius ir aptarti nūdienos reikalus susirenka esami ir buvę gyventojai; o štai netoli Kelmės auga stebuklinga Martyno pušis – prie jos prisilietęs aklas vaikinas Martynas praregėjo, apie tai pasklido žinia ir nuo to karto paprašyta pušis žmones saugo nuo nelaimių, ligų; Rusnės saloje vyksta Šaktarpis – pavasarinių potvynių izoliuoti vietiniai verda žuvienę, bendrauja vieni su kitais ir švenčia; o štai aukštaičiams klevas – ypač brangus medis, džiuginantis saldžia sula, spalvotais lapais rudenį, ant kurių taip pat kepama duona, ragaišiai, bangelės, kakorai?..
Dėkojame Ukmergės kultūros centrui ir kraštotyros muziejui, Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui bei Kelmės kultūros centrui už pagalbą rengiant seminarus!
Primename, kad vertybių pasiūlymų sąrašus galite teikti iki gegužės 21 dienos, o vertybių paraiškas – iki spalio 10 dienos.

2018-04-27

Kvietimas teikti paraiškas

Jau antrą kartą kviečiame savivaldybių institucijas, nevyriausybines organizacijas, bendruomenes ir pavienius asmenis bendradarbiauti sudarant nacionalinį Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą ir teikti vertybių pasiūlymus bei paraiškas.

Teikimo tvarka:
1. Pirminių pasiūlymų teikimas ir aptarimas – iki gegužės 21 d.
2. Paraiškų teikimas – iki spalio 10 d.
3. Paraiškų svarstymas ir sprendimų priėmimas – iki gruodžio 10 d.
Visi susiję dokumentai – skiltyje „Teikėjams“

2018-04-09

Kvietimas į seminarus

Kviečiame Sąvado specialistus ir vertybių saugotojų bendruomenes į regioninius seminarus, į kuriuos kviečiama registruotis nurodytomis elektroninėmis formomis iki balandžio 13 d.:
1. balandžio 19 d. 10–16 val. Aukštaitijos regionui Ukmergės kraštotyros muziejuje (Kęstučio a. 9), registracija: goo.gl/huZWfD.
2. balandžio 25 d. 10–16 val. Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos regionams Kelmės kultūros centre (Vytauto Didžiojo g. 73), registracija: goo.gl/SBqGcH.
3. balandžio 26 d. 10–16 val. Dzūkijos ir Suvalkijos regionams Prienų kultūros ir laisvalaikio centre (Vytauto g. 35), registracija: goo.gl/RBJWBC.

2018-04-09

Vertybių pristatymas – bukleto viršelis

Pristatytos pirmosios nematerialaus kultūros paveldo vertybės

Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas 2017

2018 metų kovo 9 d. iškilmingoje ceremonijoje Vilniaus rotušėje buvo pristatytos pirmosios dešimt nematerialaus kultūros paveldo vertybių, įtrauktų į nacionalinį sąvadą: Jūžintų krašto keptinis alus, Kurtuvėnų Užgavėnės, kupiškėnų vestuvės, šiaudiniai sodai, lopšinių ir vaikų migdymo tradicijos, senovinis stintelių ir seliavų gaudymas žiemą sukant bobas Mindūnų kaime ant Baltųjų Lakajų ežero, pietinių (šilinių) dzūkų dainavimo tradicija Žiūrų kaime, kryžių lankymas Griškabūdžio apylinkėse, polka Lietuvoje ir Kūčios.

Pranešimas žiniasklaidai (pdf).
Vertybių pristatymas – bukletas (pdf).